play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Voetje geven

Uitkrabben, met een borstel en water schoonmaken, invetten… Het lijken allemaal heel gewone dingen, maar voor een veulentje is het helemaal nieuw!

image

Bouw alles rustig op. Het begint natuurlijk met het geven van een voetje. Ga met je achterste naar het hoofd van het veulen staan. Laat je hand voorzichtig langs een voorbeen vanaf halverwege naar beneden glijden. Stop bij de kootholte en pak het beentje vast. Zeg duidelijk ‘voetje’ en duw een beetje met je lichaam tegen het veulentje aan. Beloon hem meteen als hij zijn beentje optilt. Houd het hoefje eventjes vast en laat het rustig weer op de grond zakken. Laat niet meteen los als het veulen heen en weer gaat maaien. Pas als hij eventjes gedaan heeft wat jij vroeg, plaats je het been weer terug. Meestal gaat het bij de achterbenen moeilijker dan bij de voorbenen.

Vermijd gevaarlijke situaties als je veulen wild wordt met zijn achterbenen. Vraag een volwassene om hulp of wacht tot het veulentje wat ouder is en minder bang.

voetje geven

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny

Party popper
Party popper
Party popper