play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Hoefverzorging

Gebruik van hoevenkrabber
Ga met je rug naar het hoofd van je pony staan en laat je hand naar beneden glijden langs een voorbeen. Pak het voetje op tussen kogel en koot en houd het niet al te hoog vast. Je ziet aan de onderkant van de hoef een driehoekje: de straal, met aan weerszijden – in het midden een wat ondieper – een geultje. Deze geultjes maak je schoon. Werk met de hoevenkrabber van je af, dan kan je niet in het been van je pony of je eigen bovenbeen prikken. Zet de hoef zachtjes op de grond.

image

Kijk na een buitenrit altijd de hoeven na. Er kan een steentje of iets anders in beklemd zitten. Je hoeft hoeven niet uit te krabben als je met schone voeten in een bak hebt gereden. Het zand is in dat geval een goede ondersteuning voor de voet, zeker als deze op een ijzertje staat. Het beste en goedkoopste schoonmaakmiddel voor vieze hoeven is water. Met een harde borstel kan je lekker schrobben!

Hoevenvet
Naast het schoonhouden van de ponyhoeven, is het aan te raden om van tijd tot tijd ook wat vet of teer te gebruiken. We beginnen met het eerste middel. Er zijn veel soorten hoevenvet en niet alleen wat kleur – wit, groen, zwart – betreft. Je hebt hoevenvet met laurierolie – dat bevordert de hoorngroei – maar er bestaan ook hoefoliën met andere toevoegingen of helemaal geen toevoegeingen. In alle gevallen is het doel hetzelfde: zorgen dat de hoef niet te veel uitdroogt en het hoornweefsel soepel en veerkrachtig blijft.

image

Bij droge hoeven kan je het beste de hoeven eerst goed nat maken en vervolgens vetten of oliën. Op die manier blijft het vocht wat langer in de hoef zitten. Gebruik vet of olie niet iedere dag, want dan kan je verstikking van de hoef veroorzaken. Een hoef moet kunnen ademen, net als huid.

Teer
Teer is een ander middel dat genoemd werd. Met teer bedoelen we in dit geval bruine teer.  Ze noemen het ook wel Stockholmer teer. Daarmee smeer je de onderkant van de hoef in. Het beschermt tegen vocht en viezigheid.
Teer droogt uit en is tevens een onschuldig middel tegen rotstraal. Teer niet vaker dan eens per week, tenzij je rotstraal behandelt, dan mag het iedere dag. Pony’s die op droge, schone grond lopen, hebben niet zo’n behoefte aan teer. Stalpony’s daarentegen hebben vaak wel teer nodig.

hoefverzorging

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny