play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Hoefsmid

Hoeven zijn gemaakt van hoornweefsel. En dit groeit. Bij de een wat sneller dan bij de ander, maar er komt steeds een beetje bij.

De hoef groeit van boven naar beneden. Als een krasje op de hoef van je pony maakt, zul je zien dat het na een maand duidelijk lager op de hoef zit. Doordat hoeven groeien, worden ze langer en raken ze uit model, zeker als je pony ze scheef afslijt. Ongeveer een keer per twee maanden moet je daarom de hoefsmid laten komen. Ook als je veel met je pony over de weg rijdt en de hoeven vanzelf afslijten.

De smid kapt de hoef weer in model en diept de zool uit. Daarnaast snijdt hij de straal bij en vult hij de randjes weer mooi glad. Ook kan hij de ijzers vervangen. Een pony die lang op dezelfde ijzer staat, krijgt pijn in zijn voeten. De hoef gaat eroverheen groeien. Je krijgt hetzelfde effect als bij het dragen van te kleine schoenen: zere voeten!

Een los ijzer moet snel vastgezet worden, anders kan je pony zich lelijk bezeren wanneer hij in de lip zou trappen.

hoefsmid

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny