play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Poetsspullen

Voor een poetsbeurt van een gewone, dat wil zeggen, niet bijzonder gevoelige pony, heb je een rosborstel en liefst ook een roskam nodig. Voor de afwerking is een zachte borstel heel handig.

Rosborstel
De rosborstel is van rubber of plastic en heeft een ovale vorm. Er zitten uitsparingen in die het vuil op kunnen vangen. Maak draaiende bewegingen met de rosborstel en begin aan de voorkant. Werk met gelijkmatige slagen van boven naar beneden. Harde gedeelten zoals het hoofd en de benen mag je niet met een rosborstel doen.
image
Figuur 1: Rosborstel

Roskam
De roskam is van ijzer en heeft dezelfde vorm als de rosborstel. Je kunt de rosborstel er overheen halen zodat het losse haar en vuil eruit valt. Je kan ook de rosborstel van tijd tot tijd stevig tegen een muur of op de grond uitkloppen. Het grijze stof dat je ziet is huidvet.
image
Figuur 2: Roskammen

Zachte borstel
Met de zachte borstel kan je het hoofd en de benen schoonmaken. Ook mag je manen en staart hiermee doen, maar het is beter om de staart met de hand uit te pluizen. Borstel je de staart toch, houdt hem dan stevig vast bij de staartwortel, dan trek je niet onnodig haren uit.
image
Figuur 3: Zachte borstels

Rubberhandschoen
Er zijn pony’s die er helemaal voor gaan staan als je met een borstel aan komt zetten, zo lekker vinden ze het. Andere pony’s zijn minder enthousiast, bijvoorbeeld als ze bijzonder gevoelig zijn. Dat kun je merken omdat ze rillerig worden bij het poetsen of onrustig heen en weer gaan draaien.
Probeer het in zo’n geval eens met een rubber handschoen. Dit is eigenlijk geen handschoen maar een soort want van rubber waar kleine nopjes op staan. Door je hand in de want te steken, krijg je een prima poetsmiddel! Maar let op, de harde gedeeltes zoals de benen en het hoofd, kun je beter altijd met een zachte borstel poetsen.
image
Figuur 4: Rubberhandschoen

Noppenborstel
Bij pony’s met veel haar – denk hierbij aan Shetlanders, IJslanders, Fjorden, Haflingers – die hun wintervacht voor de zomervacht wisselen, is het soms vaak moeilijk om met een gewone rosborstel de oude vacht te verwijderen. In dat geval helpt een noppenborstel heel goed. Deze ovale borstel is gemaakt van plastic en heeft vele, dicht op elkaar geplaatste opstaande tandjes. Er bestaat ook een tussenvariant. Deze is rond, van rubber en heeft wat minder tandjes. Door de noppenborstel hard tegen de muur te slaan, komt het uitgeborstelde haar naar buiten.

poetsspullen

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny