play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Scheren

Het is belangrijk dat er een ervaren iemand bij je staat die jou het scheren kan leren. Ken jij zo iemand niet? Roep dan de hulp in van een deskundige.

Er zijn verschillende soorten scheermachines. Met de lichte uitvoering kun je de benen opscheren, maar ook het hoofd en de staart toiletteren.

De zwaardere modellen zijn bedoeld voor het verwijderen van de vacht. Het is handig als je een draadloze machine gebruikt, die kun je opladen met een accu. Voor andere machines gebruik je gewoon een snoer en daarvoor moet je dus bij een stopcontact in de buurt staan. Kijk even of je paard niet per ongeluk op het snoer kan gaan staan. Met elektriciteit moet je voorzichtig zijn en zorg daarom ook dat je niet vlak bij water gaat scheren.

De mesjes van de scheermachine moeten goed scherp zijn. Daarnaast moet je zorgen dat je altijd een goede olie bij de hand hebt. Daardoor worden de haren wat zachter. Als je geen olie gebruikt, kan de scheermachine per ongeluk haren eruit trekken in plaats van afscheren. En dat is niet fijn voor je pony!

Wanneer scheer je je pony? Dat doe je als hij bijvoorbeeld een dikke wintervacht heeft. Tijdens het rijden zweet je pony en als hij dan een dikke vacht heeft, blijft het zweet ertussen zitten. Dan blijft hij lange tijd nat en daardoor kan hij kou vatten. Je kunt een pony ook scheren omdat hij een huidziekte heeft. Schimmel bijvoorbeeld. De huid moet dan worden verzorgd met een wasmiddel en dan gaat beter als de haren eraf zijn7

Scheren doe je altijd tegen de richting van het haar in. Als je voor het eerst gaat scheren, begin je op een stukje dat niet in het zicht ligt. Dan kun je even proberen hoe het gaat en als het mislukt, valt het niet zo op. Scheer je pony alleen als het echt nodig is. Sommige pony’s vinden het niet prettig en moeten vantevoren een kalmeringsmiddel toegediend krijgen.

scheren

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny