play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Toiletteren

Als je wedstrijd of show hebt, wil je er natuurlijk op je mooist uitzien. En natuurlijk zorg je dat ook je pony er piekfijn bijloopt. Dit noem je toiletteren. Ook het bijhouden van de manen en staart hoort hierbij.

Ieder paard heeft andere manen. Een IJslander heeft ze lang en woest, een Fjord kort als een borstel en een dressuurpaard heeft uitgedunde manen. Wat je ook doet met de manen, er moet altijd rekening gehouden worden met het ras en de reden waarom de manen bijgehouden worden.

Dat laatste geldt met name ook voor de staart. Een weidepony voelt zich bijvoorbeeld het prettigst met een ongeknipte, ongeschoren staart omdat deze hen beschermt tegen regen en wind.

De staart is bij springpaarden meestal korter dan bij dressuurpaarden. Je kunt de staart recht afknippen of in een pluim. Houdt je arm onder de staartwortel bij het afknippen. Een pony houdt de staart bij het dragen namelijk hoger dan in stand. De bovenkant van de staartwortel kan aan weerszijden geknipt, geschoren of getrokken worden. Als je dit doet, ga dan tot halverwege de staartwortel, dus niet verder dan de zitbeenknobbels.

Niet alleen de manen en staart moeten bijgehouden worden. Ook de oren, snoet en vetlokken moeten zo nu en dan bijgeknipt worden. Als de tastharen rond de snoet en de haren rond de ogen (niet de wimpers) veel te lang zijn, kun je ze tot een centimeter of twee bijknippen.

In de oren zit heel veel haar. Als een pony altijd op stal staat, kunnen ze netjes uitgeknipt worden. Maar als een pony op de wei staat, mogen alleen de buitenste randen bijgeknipt worden. Dat doe je door de oorschelp in de lengte dubbel te vouwen en dan de uitstekende haren te verwijderen. Je moet dan wel een makkelijke pony hebben!

Verder wordt vaak het manengedeelte op de nek kort geknipt. Hier ligt het kopstuk van het hoofdstel en dan is kort haar makkelijker.

Tot slot moeten de vetlokken bijgehouden worden. Je kunt ze afscheren of alleen bijwerken. In het laatste geval laat je aan de achterkant een puntje zitten, zodat regenwater niet de kootholte inloopt, maar direct op de grond druppelt. Bij sommige rassen worden de vetlokken niet afgeknipt. Wie kent de mooie zwarte sokken van de Fries nou niet?

toiletteren

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny