play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Wassen

Soms is je pony zo vies dat borstelen geen zin meer heeft. Er is water nodig!

Het eerste waar je rekening mee moet houden, is het seizoen. In de winter mag je een pony bijvoorbeeld niet kletsnat maken, dan krijgt hij het koud. Kies een warme dag uit waarop het een beetje waait. Dit is vooral belangrijk als de pony na het wassen de wei weer opgaat. Want als zijn vacht nog nat is en hij gaat rollen, is hij weer net zo vies als voor het wassen. Hij moet dus weer snel droog kunnen zijn. Als er regen voorspelt is, kun je beter niet wassen, want hiermee haal je een laagje huidvet weg en dan dringt de regen door de vacht.

Voor je begint met wassen, moet je bedenken wat je precies schoon wilt hebben. Het is natuurlijk minder werk om een deel te wassen dan de hele pony. En je kunt dan zorgen dat je de goede spullen bij de hand hebt.

Dit heb jij allemaal nodig: water uit een slang of emmers, een spons, milde shampoo en een zweetmes. Op sommige stallen is er een haak aan het plafond gemaakt waar een waterslang doorheen loopt, zo kan de pony er niet op gaan staan. Met emmers werken is beter voor het milieu, want je verspilt er minder water mee. In een ruitersportzaak kun je speciale paardenshampoo kopen, vaak zijn er zelfs verschillende soorten voor verschillende paarden. Als je dit niet wilt, kun je babyshampoo of een andere zachte ‘mensenshampoo’ (bijvoorbeeld Neutral) gebruiken.

Eerst maak je de pony nat met water tot zijn vacht een stuk donkerder is. Dan pas is het water goed in de vacht gedrongen. Doe wat shampoo op je spons (niet te veel!) en begin je van boven naar beneden te soppen. Denk erom dat er geen water en zeep in de ogen en oren komt, begin maar wat lager op de hals. Als hij helemaal is ingesopt, kun je hem met water afspoelen. Doe dit grondig, anders kan de pony jeuk krijgen. Nu ga je de manen en staart inzepen. Dit kun je met je handen doen. Spoel ook deze goed uit en vergeet hierbij de staartwortel en manenkam niet! Wil je het helemaal afmaken, dan kun je nog crèmespoeling in de manen en staart smeren. Even laten intrekken en heel goed uitspoelen.

Met je vingertopjes of een kleine spons kun je het hoofd schoonmaken (denk om de oren, ogen en neusgaten!). Het is beter om hierbij geen zeep te gebruiken.

Als al het schuim weg is, pak je een zweetmes en trek je het water uit de vacht. Als de pony op stal gaat, kun je hem droogwrijven met stro. Gaat hij naar de wei, dan moet je hem droogstappen anders kan hij kou vatten.

wassen

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny