play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Stalklimaat

Het klimaat, de temperatuur, in de stal is heel belangrijk. Het heeft veel invloed op de gezondheid van pony’s en paarden. Vroeger dacht men dat als de stal goed warm was, dat het wel goed zat. Maar dat is niet waar. Paarden kunnen best tegen een beetje kou, maar niet zo goed tegen een warme, muffe stal. Daarom moet het altijd lekker fris zijn in de stallen. Zorg ervoor dat er genoeg lucht naar binnen kan. Lekker ventileren. Gooi altijd een raam of deur open en bij een grote stal zelfs meerdere ramen of deuren. Kijk wel uit dat het niet gaat tochten. Dat gebeurt namelijk als ramen en deuren tegenover elkaar open staan. Ventilatieroosters of gaten in de nok van het dak zorgen ook voor genoeg verse lucht in de stal.

Paarden die in een buitenbox staan, vinden het heel fijn als de bovendeur open staat. Zelfs een kiertje zorgt voor verfrissing. Als deze dicht is op een redelijk warme dag, wordt het binnen net een sauna!

Een verwarming is niet nodig in de stal. Hoe meer pony’s er staan, hoe meer warmte er ontstaat. En als het echt superkoud is buiten, kun je dekens gebruiken.

Veeg niet te vaak in een stal. Doe dit maar als je pony buiten staat. Dat is omdat er bij het vegen veel stof in de lucht komt. Dan krijgen de paarden geen verse zuurstof binnen, maar ademen ze stof in. Bah! Als je gaat vegen, sprenkel je een beetje water over de grond zodat het stof niet allemaal in de lucht kan komen. Wat je ook meteen kunt doen als je pony buiten staat, is zijn stro opstrooien.

stalklimaat

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny

Party popper
Party popper
Party popper