play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Giftige planten

Er zijn heel veel planten giftig voor paarden. Omdat de meeste giftige niet zo lekker zijn, blijft je pony er meestal wel vanaf. Anders wordt het als er te weinig te eten staat op een weiland of als de planten in gedroogde vorm in het hooi opgenomen worden en zo alsnog in je pony terecht komen.

Allerlei symptomen kunnen wijzen op vergiftiging, variërend van sloom gedrag tot zwakte of omvallen. We bespreken hier een aantal veel voorkomende giftige planten.

De eerste is sintjacobskruiskruid. Er ontstaat schade aan de lever en meestal gaat je pony dan dood.

Ook varens zijn gevaarlijk, zowel vers als in hooi. Pas na lange tijd raakt het paard in een slechte conditie. Gelukkig is dit goed te genezen. De dierenarts kan een antistof inspuiten.

Een mooie maar voor pony’s gevaarlijke plant is ook het vingerhoedskruid. Smaakt bitter, maar dat valt niet op als hij in het hooi zit.

Als we het over supergiftig hebben, moet je eens denken aan de taxus. Alles van deze struik is giftig. Het aanwezige gif tast het hart aan en dat gaat razendsnel. Zeer kleine hoeveelheden kunnen al fataal zijn.

Andere giftige planten zijn de boterbloem, herfsttijloos, lelietje-van-dalen, gevlekte scheerling, wolfskers, bosanemoon, gewone vlier, buxus, goudenregen, liguster en levensboom.

Laat je pony op een buitenrit nooit (!) van een struik of plant snoepen.

giftige-planten

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny

Party popper
Party popper
Party popper