play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Afrastering

Een hele handige oplossing is een afrastering van schrikdraad. Je kunt schrikdraadpaaltjes kopen in verschillende hoogtes. Voor een pony zijn twee draden boven elkaar goed. Als je ook schapen op dat land wilt laten staan, is het slim om een derde draad eronder te spannen. Schrikdraad is er in verschillende soorten en maten. Met een brede of smalle band en verschillende sluitklemmen.

Voor schrikdraad heb je uiteraard elektriciteit nodig. Dat kun je halen uit een prikklok of een kastje dat op het lichtnet werkt. Dat laatste kan alleen als het weiland bij huis ligt. Een prikklok werkt op accu’s. Die moet je soms vervangen.

Een afscheiding van water is ook praktisch. Een sloot is niet iets waar paarden snel in zullen springen. Wel willen ze eruit drinken, dus zorg dat de kanten niet te steil zijn. Of zet voor een waterpomp neer zodat de pony’s het risico niet hoeven te nemen bij de waterkant. In de winter kan het water bevriezen, dus kijk uit dat je pony dan niet op het ijs terechtkomt!

Er zijn ook afrasteringen van hout. Dat is kostbaar en het heeft ook veel onderhoud nodig. Daarom wordt dit vaak alleen gebruikt bij wat kleinere weilanden. Gebruik ronde houten palen, en planken met afgeronde randen. Geschaafd hout en ronde randen geeft minder kans op splinters. Het is niet de bedoeling dat je pony aan het hek gaat knagen en daarom kun je een schrikdraadje aan de bovenkant van het hek laten lopen. Hout moet worden onderhouden. Zet het hek daarom regelmatig in de (milieuvriendelijke) carboleum of verf.

Als je hout te veel werk vindt, kun je denken aan kunststof. Dat bestaat nu ook in de vorm van palen en bijbehorende planken. Dat vraagt minder onderhoud, maar denk er wel om dat het niet gaat barsten door het weer.

Je kunt kunststof en hout ook met elkaar combineren. Dan gebruik je houten palen met een rubberband. Hier kan je pony zich niet aan bezeren. Het moet altijd goed strak staan en de afstand tussen de palen mag niet te groot zijn.

Als laatste is er ook nog de natuurlijke wal. Dit is eigenlijk gewoon een muur van aarde met daarop veel groen en vaak een haag. Hier komen veel dieren en insecten op af en het past mooi in een weiland. Het is slim om er een schrikdraadje voor te plaatsen, want anders zullen de pony’s de wal rustig opknagen!

afrastering

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny