play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Begrazing

Je kunt verschillende dingen doen met je land. Je kunt er dieren op laten lopen en grazen. Dan gebruik je het als standweide. Er staan dan paarden op de wei te grazen. Maar het land krijgt geen rust en het wordt op een gegeven moment ‘paardenmoe’. Je kunt dan ook je land in twee (of meer) stukken verdelen en het laten maaien. Want gemaaid land is schoon, dat betekent wormvrij. Wat ook een voordeel is, is dat je pony zich niet helemaal bol kan eten.

Als je een stuk land hebt dat te klein is om in stukken te verdelen, kun je je pony gedoseerd laten eten door het plaatsen van schrikdraad. Dan verplaats je iedere dag de lijn een stukje en zo heeft je pony iedere dag vers gras, maar niet te veel.

Zijn er bij jou schapen of geiten in de buurt? Die komen goed van pas! Zij zijn namelijk echte vuilnisbakjes. Zij eten onkruid waar je pony niet gek op is, zoals boterbloem, zuring en zelfs distels. En ze maken de grasmat mooi glad, want de grote plukken gras eten ze ook op. Terwijl pony’s die juist laten staan uit kieskeurigheid. Wat ook prettig is van schapen en geiten, is dat zij niet gevoelig zijn voor de parasieten van paarden. Als zij wormlarven naar binnen krijgen, sterven die direct af. Veel boeren laten in de winter de schapen lekker het land op gaan. De grasmat knapt er echt van op!

begrazing

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny