play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Grondsoorten

Kleigrond heeft een goede vruchtbaarheid. Dus met genoeg vocht en de juiste temperatuur zal het veel opbrengen. Je krijgt goed gras en veel kruiden. Het enige nadeel van klei is dat het heel erg zacht wordt als het een poosje regent. Dat is lastig, want dan staat je pony binnen de kortste keren te soppen in de wei en daar gaat ook het gras van stuk. Zorg ervoor dat je pony in het najaar op tijd van het land wordt gehaald. En zet hem in het voorjaar pas buiten als de grond weer redelijk droog is, ongeveer begin mei. Een voordeel van klei is weer dat de kleigrond in warme tijden minder snel uitdroogt. Deze grondsoort vind je vaak in de polder.

Nog slapper dan kleigrond is veengrond. Als er een paard langs galoppeert, zie je de bodem helemaal heen en weer bewegen! Ook hier geldt dat je pony op tijd van het land moet worden gehaald, omdat hij anders het gras stuk trapt. Je kunt hem ook op een klein stukje laten staan dat wel stuk mag gaan. En dan later weer verplaatsen naar het ‘goede’ stuk land.

Als laatste is er de zandgrond. Deze ondergrond is heel handig, omdat je op zandgrond ook in de winter je pony buiten kan laten lopen. Het vervelende van deze grondsoort is dat het in de zomer snel uitdroogt en dan is hij minder vruchtbaar. Nog vervelender zijn de mugjes die zomereczeem veroorzaken. Zij wonen op zandgrond! Dus dat zal je paard niet op prijs stellen, maar je kunt hem helpen met een vliegendeken. Zandgrond zie je veel in Drenthe en achter de duinen.

grondsoorten

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny