play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Voeding voor buiten

Als je pony niet heel zwaar hoeft te werken en de tijd krijgt om genoeg gras naar binnen te werken, kan hij prima van het gras leven. Natuurlijk moet het gras wel van goede kwaliteit zijn.

Het wordt een ander verhaal als het herfst wordt… Het gras groeit dan minder snel en na september eigenlijk helemaal niet meer. Er zitten nauwelijks nog voedingsstoffen in het gras. Daarom zal je je pony bij moeten voeren met hooi.

Werkt je pony regelmatig? Laten we zeggen, vier keer per week een uur, of nog meer? Dan zul je hem ook krachtvoer moeten voeren. Krachtvoer kan biks zijn, maar ook een granenmengsel met vitamines of een volledige muesli. Slobber valt ook onder hardvoer.

Bij het voeren moeten alle paarden genoeg te eten krijgen. Zet daarom de dominante pony’s even vast zodat de onderdanige paarden ook de kans krijgen om hun buikjes te vullen.

In het voorjaar mag je pony weer naar buiten, en lekker gras eten. Dan kan het zo zijn dat je pony te veel gras naar binnen krijgt. Hij wordt een beetje dik en dat ziet er niet zo mooi uit. Maar het is ook slecht voor zijn gezondheid. Hij kan last krijgen van hoefbevangenheid en overbelasting van de organen. Zorg dat hij wat minder gras naar binnen krijgt door het land te verdelen. Zo heeft hij een kleiner stuk gras om te eten. Je kunt hem ook eerder naar binnen halen, of wat meer bewegen met je pony zodat hij niet teveel aankomt.

voederbehoefte

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny