play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Kreupelheid

Een pony is kreupel wanneer hij niet normaal kan lopen doordat hij ergens pijn heeft. In vaktermen wordt het ook wel ‘niet rad lopen’ of ‘onregelmatig in de beweging’ genoemd. Er zijn twee soorten kreupelheid: de belastingskreupelheid en de bewegingskreupelheid. Bij de eerste vorm wil de pony geen gewicht zetten op een bepaald been. Bij de tweede vorm heeft hij pijn bij het bewegen zelf. Als een pony zowel bij het belasten als bij het bewegen pijn heeft, spreek je van een gemengde kreupelheid.

Soms kan je al zien dat een pony pijn heeft als hij nog stilstaat. Hij zet dan een voorbeen naar voren of staat continu op rust met één van zijn achterbenen. Het is lastiger als je de kreupelheid alleen kan zien als de pony loopt. Bij de voorbenen zie je dit het beste door de pony op een vlakke weg te laten draven. Hij zal de zere kant zo min mogelijk belasten en zijn gewicht, met een plof, op het gezonde been neer laten komen. Op het moment dat het gezonde been op de grond komt, zal de pony met zijn hoofd knikken. Doet hij dat bijvoorbeeld bij het rechter voorbeen, dan weet je dat er iets mis is met het linker voorbeen. Met de achterbenen gebeurt ongeveer hetzelfde. De heup aan de pijnlijke kant zakt in draf dieper dan de gezonde kant.

Om precies te weten wat er aan de hand is, heb je een goede dierenarts nodig.

kreupelheid

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny