play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Hoefbevangenheid

Deze ziekte komt meestal voor aan de hoeven van de voorbenen en soms aan die van de achterbenen. Het wordt veroorzaakt door een storing in de stofwisseling waardoor verkeerde stoffen in de bloedvaten van de hoeven terechtkomen. Hierdoor beschadigen ze en daar heeft de pony erg veel pijn van. Om zo min mogelijk op zijn zere hoefjes te staan, zet de pony zijn voorbenen ver naar voren. De achterbenen komen wat meer onder het lichaam te staan voor het evenwicht.

Een pony met hoefbevangenheid heeft koorts en zijn hoeven voelen warm aan. Ook eet hij minder en ziet hij er erg ziek uit. Het is belangrijk dat er zo snel mogelijk een dierenarts komt, want in een paar uur kan er al veel mis gaan. Het hoefbeen (een bot in de hoef) kan gaan kantelen en door de hoef heen komen. De dierenarts kan verschillende dingen doen, zoals het geven van medicijnen, een dieet samenstellen of soms zelfs opereren in een kliniek.

Een oorzaak van hoefbevangenheid kan zijn dat de pony in één keer heel veel hardvoer binnenkrijgt. Bijvoorbeeld als hij een voerton heeft opengebroken. Ook kan het komen door een langdurig transport, een zware buitenrit op een harde ondergrond, het binnenhouden van de nageboorte na het veulenen of het eten van jong gras in een voorjaarswei.

hoefbevangenheid

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny

Party popper
Party popper
Party popper