play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Exmoor

1. Herkomst


In grotten worden vaak tekeningen van Exmoor pony’s teruggevonden. Dit betekent dat deze pony’s al heel lang bestaan! Onderzoekers hebben fossielen gevonden van Exmoor pony’s in Alaska. Toen de oceanen bevroren waren, kon de Exmoor zo naar Engeland lopen. Omdat hij heel dapper en sterk is, werd hij gebruikt als oorlogspony, jachtpony en landbouwpony. Exmoor pony’s zijn door de eeuwen heen heel weinig veranderd. Ze zijn weinig gekruist met andere pony’s en hebben daardoor zuiver bloed.

exmoor01

2. Gebruik


In Engeland worden ze gebruikt als rijpony’s voor kleine kinderen: ze zijn niet zo breed en dat is fijn als je zelf nog niet zo groot bent. Ook hebben ze veel aanleg voor springen en een groot uithoudingsvermogen. Door dit goede uithoudingsvermogen zijn ze erg geschikt voor trektochten. Buiten Engeland kom je niet veel Exmoor pony’s tegen.

exmoor02

exmoor03

3. Uiterlijk en karakter


De Exmoor pony is intelligent, vriendelijk en vlug. De Exmoor is een betrouwbare rijpony voor kinderen, als de pony althans van jongs af aan aan mensen gewend is.

exmoor uiterlljk

4. Bijzonderheden


– De Exmoor wordt in Nederland gebruikt om gras kort te houden in natuurgebieden
– Ze hebben puntige oogleden, deze beschermen goed tegen de regen. De Engelsen noemen het ook wel “paddenogen”
– In de winter zijn ze vaal van kleur en in de zomer hebben ze een mooie koperglans
– Heel vroeger waren alle Exmoor pony’s van de koninklijke familie in Nederland
– Sommige bekende spring- en renpaarden hebben een beetje Exmoorbloed

exmoor04

5. Filmpje


Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny