play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Tinker

1. Herkomst


De Tinker is afkomstig uit Engeland. Eeuwen lang trokken de Roma, een zigeunervolk, met paard en wagen door Engeland. Daar hadden ze hardwerkende, intelligente paarden voor nodig. Ze fokten van alles door elkaar en zo ontstond de Tinker. Veel arme mensen uit Ierland, die ook een zwervend bestaan leidden en daarom Tinker genoemd werden (dat betekent ‘reiziger’) kwamen naar Engeland. Ze kochten er de paarden van de Roma die ze meenemen naar Ierland.

tinker03

tinker06

2. Gebruik


Pas aantallen jaren geleden werd de Tinker ook opgemerkt in andere landen. Nu zijn er ook heel wat mensen in Nederland die ervan genieten. Je kunt er een fijne buitenrit mee maken, ze voor een wagentje zetten of er een vrijheidsdressuur mee doen.

tinker02

tinker07

3. Uiterlijk en karakter


Dit grote paard is een echte lieverd! Ze houden van knuffelen en doen heel veel voor je. Maar ze willen wel goed behandeld worden, elk paard weet hoe hij moet bokken! Ze zijn prachtig om te zien, gespierd, een grote bos manen en lekkere warme sokken. Ze zijn altijd bont (een enkele uitzondering). Je hebt zwartbont, bruinbont of een mix daarvan, dat heet tricolor. Palominobont of buckskinbont zijn zeldzaam maar komen voor!

tinker04

4. Bijzonderheden


Tinkers kunnen zelfs drie kleuren hebben.
– Hun ogen zijn soms blauw! Dat noem je een maanoog.
Ze kunnen daar gewoon mee zien
– Omdat ze zo vreselijk sterk zijn, walsen ze zo een hekje omver.
Daarom moeten ze in een goed afgerasterde wei staan
– Het is een ontzettend vrolijk ras!
Als ze in de wei staan, kan je zo torenhoge sprongen zien maken.
Ze vermaken zich dan ook prima
– Een Tinker is nieuwsgierig.
Als hij iets vreemds ziet in de wei, zal hij het gaan onderzoeken.
Hij heeft ook geen zin om de hele dag alleen maar te staan eten.
Maar vindt het leuk om een beetje rond te rennen.
En zijn omgeving goed in de gaten te houden

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny