play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Andere beschermers

Het kan zijn dat je pony een afwijkende gang heeft. Bijvoorbeeld als zijn hoeven niet recht staan, en zijn benen dus ook niet. Zoals bij Donald Duck, zijn voeten staan naar buiten. Bij pony’s kan dit ook voorkomen. Je noemt het de Franse stand. Zijn voorbenen kunnen dan tegen elkaar tikken of zijn ene hoef kan de kogel van het andere been aanraken. Dat heet ‘strijken’, en dat is een vervelend gevoel. Daar kun je het paard dus tegen beschermen met beenbeschermers.

Bij het bokken kunnen de benen ook tegen elkaar tikken, net als wanneer je zijgangen rijdt. Gebruik dan ook beenbeschermers.

Een ander soort bescherming zijn de peesbeschermers. Deze zijn er voor voorbenen en voor achterbenen. Het zijn lappen van kunststof, leer of een ander materiaal die de pezen aan de achterkant beschermen. Als ze helemaal rondom het pijpbeen lopen, spreek je van ‘pijpkousen’.

Verder zijn er nog de strijklappen of kogelbeschermers die bedoeld zijn voor de kogels van het paard. Je kunt ze vastmaken met riempjes met of zonder gesp of met klittenband. Zo zit het goed vast en kan het niet los gaan zitten tijdens het rijden. Als je merkt dat het los zit, maak het dan snel vast. Anders struikelen jij en je paard!

Voor de hoeven is ook nog wat uitgevonden: de springschoenen. Dit zijn rubberen ‘schoentjes’ voor de koot. Ze bescherming de kootholte, kroonrand en de hoefballen. Sommige springschoenen moet je over de hoef aantrekken en andere zijn vast te maken met klittenband. Er is ook nog een uitvoering met losse delen. Die kun je dan op maat laten maken en een voor een op de hoeven zetten voor het springen.

beenbeschermers

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny