play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Hangen en rijden

Het zadelmak maken doe je door af en toe tijdens het longeren een zadel te gebruiken. In het begin zonder stijgbeugels, later met stijgbeugels die vastgezet zijn en daarna laat je de beugels een keertje los bungelen. Je pony went zo aan het idee dat er soms wat tegen zijn buik aan komt.

Nu kun je voor de eerste keer op je pony gaan hangen. Gebruik daarvoor twee medewerkers, eentje om de pony vast te houden en toe te spreken, en eentje om jou te helpen. Laat je een beentje geven en blijf op je buik over het zadel hangen. Geen voeten in de stijgbeugels doen. Aai met je rechterhand of geef wat klopjes en praat je pony geruststellend toe.

Als dit goed gaat, kun je na alle zorgvuldige voorbereidingen nu op je pony gaan rijden! Doe een beugelriem om de hals, daar kun je je aan vast houden in geval van nood. Geef het stemcommando voor wegstappen en druk zachtjes je kuit aan. Zo legt je pony al snel het verband tussen je kuithulp en voorwaarts gaan. Pas als je je zeker voelt en je pony ontspannen is, vraag je of je begeleider je helemaal los maakt van de longe. Doe dit altijd in een afgezette ruimte en niet midden in een weiland!

Je pony zal behoorlijk slingeren. Hij is nog onervaren en moet zijn balans nog zien te vinden. Rijd lange lijnen, geen krapppe bochten. Gebruik je stem veel, tot je pony begrijpt waar teugel- en kuithulpen voor bedoeld zijn.

Laat je pony af en toe een dagje uitrusten en wissel de training af. Is hij makkelijk onder het zadel, dan kun je best eens een buitenrit gaan maken. Ga met een ervaren, rustige pony mee en geniet!

hangen en rijden

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny

Party popper
Party popper
Party popper