play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Wormenspuit

Veulens raken via hun moeder besmet met wormen. Dat is niet erg, maar de wormeninfectie moet wel bestreden worden. Dit duurt het hele paardenleven lang. Het veulen kan er dus maar beter meteen aan wennen.

Met een dag of tien zal een veulen voor de eerste keer ontwormd worden. Dit gebeurt met een spuit. Hiermee wordt het ontwormingsmiddel via de mond toegediend. Ga naast je veulentje staan en zorg dat iemand anders hem vasthoudt. Zet hem klem in een hoekje zodat hij niet naar achter kan lopen terwijl jij bezig bent. Als je zijn moeder voor zijn neus zet, heb je een grotere kans dat hij rust blijft.

Kijk goed hoeveel van het middel je nodig hebt. Een Shetlanderveulen weegt minder dan een rijpaardveulen. Vraag het even aan de dierenarts, als je twijfelt. Zet het doseerringetje op de spuit vast. Houd de spuit in je linkerhand. Open nu met de duim van je rechterhand de mond. Steek de spuit goed ver naar achteren in de mond en druk de zuiger naar beneden.

Kijk of niet de helft van de pasta nog aan de spuit hangt voordat je deze uit de mond haalt. Een ouder veulen dat zelfstandig kan eten, mag je meteen daarna wat lekkers geven.

wormenspuit

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny

Party popper
Party popper
Party popper