play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Stalondeugden

Allereerst is er weven. Als je pony dit doet, gaat hij ‘heen-en-weeren’. Hij verplaatst zijn gewicht van het ene voorbeen naar het andere. Hij staat te schommelen en met zijn hals te zwaaien. Dat is niet goed voor zijn gewrichten en andere pony’s gaan het nadoen. Een weefrek helpt hier soms bij.

Een andere rare gewoonte is het rondjes draaien in de box of klauwen met het voorbeen. Sommige dieren maken hele looppaden door het stro of zouden het liefst een kuil graven. Hier kun je weinig tegen doen; je kunt alleen zorgen dat hij afleiding krijgt.

Een kribbenbijter is een pony die zijn tanden vastzet op een randje en naar achteren trekt. Zijn tanden slijten dan veel sneller dan normaal. Het is nog erger als de pony daarbij ook lucht naar binnen zuigt. Dan heb je te maken met een luchtzuiger. De lucht moet ergens heen en gaat naar de darmen. Daardoor kan je paard koliek krijgen. Ook vervelend is dat sommige luchtzuigers heel mager blijven. Een band om de keel kan soms helpen, maar leuk is het niet.

Als laatste is er nog voernijd. Het is niet echt een stalondeugd, maar het is wel lastig. Paarden zijn dan onrustig, omdat ze willen eten. Voer het paard dat tegen de wand bonkt het eerst.

stalondeugden

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny

Party popper
Party popper
Party popper